Röster från familjehem

Vi är ett av många familjehem. Vi tror att det finns många olika skäl till att man väljer att vara ett familjehem. För oss handlar det om människor. Vi tycker att alla människor ska ha en andra chans (och tredje, fjärde o.s.v.).

Att arbeta som familjehem är att ge andra en chans och en ny start i livet. Att vara familjehem är att bjuda på sitt liv. Inbjuda någon att dela vardagen med oss. Vi offrar något av vår bekvämlighet och får en möjlighet att vandra tillsammans med någon ett stycke i livet.

Vi ger lite och får mycket! Inte minst vänskap och erfarenhet av andras sätt att se på livet.”

Tommy och Elisabeth

”Att vara familjehem är lärorikt och leder i många fall till en livslång bekantskap. När det går bra för klienten innebär det positiva upplevelser för oss som familjehem.

Det känns hårdare när det inte går så bra, men hela tiden lär man sig något nytt. Vi familjehem har hela tiden ett stort och positivt stöd från Familjevården.”

Bosse och Lotta

”Nu i dagarna har vi varit familjehem i två år. Det har varit två spännande år med allt vad det innebär att vara familjehem. Vi har haft två personer boende hos oss, först en 30 årig man och nu senast en kvinna på 40. Efter ganska långa straff har de kommit in i vårt hem och försökt att komma in i sin nya vardags annorlunda rytm. Vi har låtit våra nya familjemedlemmar helt bestämma själv hur mycket vi skall umgås, äta m.m. Vill man dra sig undan och vara ensam så har vi accepterat det och har man velat prata, äta eller bara umgås så har dörren alltid varit öppen.

Vi har använt oss av en mini-tvåa på bottenvåning där personen har haft möjlighet att möblera lite personligt och fixat egen mat m.m. Denna lösning tror vi har varit anledningen till att det har gått så bra i två år.

Dessa två år har lärt oss så mycket och de har berikat oss med nya vänner och kunskap som man bara kan få genom ”doing”. Att man sedan får betalt och stöd från Familjevården gör ju inte saken sämre. Ibland har våra gäster det jobbigt och då har vi inte kunnat göra så mycket mer än att ta tid o lyssna.

Det kan vara smärtsamma historier om diskriminering eller besvikelse över ett ”nej”. Man kan kanske inte göra så mycket praktiskt åt det men det känns ändå som man gör något viktigt genom att finnas och ge uppmuntran o råd. Jag tror den bästa utrustningen för att ta ett sådant här uppdrag är att bara vara en helt vanlig familj…och det är ofta det argumentet vi hör andra använda sig av för att inte göra det vi gör. Att ha en praktisk avskild bostadsdel i huset med egen ingång är nog också mkt viktigt för att det skall fungera för både gäst o familj.

Vi behöver inte vara kriminalvården, socialen, psykologer, övervakare, det är det andra som är proffs på, vi skall bara vara där som en stöttande o lyssnade familj. Vi kan varmt rekommendera nya familjer att pröva på denna spännande livsstil.

Finns det frågor så är man alltid välkommen att kontakta oss.”

Eva Lotta & Robin Coster